Den 1 januari 2023 bildades förbundet Västra Värmlands och Norra Dalslands Samordningsförbund.
Förbundet finansierar insatser som bidrar till att individer i behov av samordnad arbetslivsinriktad rehabilitering får stöd att komma närmare arbete/studier alt. nå egen försörjning. Förbundet finansierar också insatser som stödjer samverkan mellan parterna.
Förbundets styrelse består av ledamöter från Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Region Värmland, Västra Götalandsregionen, Arvika kommun, Eda kommun, Säffle kommun, Årjäng kommun, Bengtsfors kommun, Åmål kommun och Dals Ed kommun.
Henrik Axelsson, Arvika kommun
Björn Eriksson, Arbetsförmedlingen
Madelene Lans Deinoff, Försäkringskassan
Tommy Lehrman, Västra Götalandsregionen
Krister Stensson, Bengtsfors kommun
Mogens Nielsen, Årjäng kommun
Camilla Ackerblad, Åmåls kommun
Daniel Schützer, Region Värmland
Anita Karlsson, Säffle kommun
Kenneth Gustavsson, Dals-Ed kommun
Bertil Börjeson, Eda kommun
Gösta Frödin, Arvika kommun
Anders Paulsson Kihlstrand, Arbetsförmedlingen
Åsa Brodd, Försäkringskassan
Jerry Saxin, Västra Götalandsregionen
Stein Begby, Bengtsfors kommun
Agneta Eklund, Årjäng kommun
Henrik Samuelsson, Region Värmland
Jonas Larsson, Säffle kommun
Carina Halmberg, Dals-Ed kommun
Anders Gustafsson, Eda kommun
Susanne Korduner, Åmål kommun
Helene Ohlsson, Förbundschef
Ida Nilsson, Arvika kommun
Ett samordningsförbund bildas mellan kommuner, regioner och staten (Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan). Samordningsförbundet är ett fristående organ för att samordna och finansiera rehabiliteringsinsatser till individer som behöver dessa för att uppnå eller förbättra sin förmåga att förvärvsarbeta.
Förbunden liknar kommunalförbund till formen, men regleras av egen lagstiftning. Förbundet har en styrelse med ledamöter från de tre parterna – kommuner, regioner och staten.Det ska också finnas en förbundsordning.
Idag finns det 72 finansiella samordningsförbund. Cirka 247 av 290 kommuner och alla regioner är medlemmar i ett samordningsförbund.
Lagen om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser trädde i kraft den 1 januari 2004. Lagen gör det möjligt för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, kommun och landsting/region att samverka finansiellt inom välfärds- och rehabiliteringsområdet. Tillsammans kan de fyra parterna bilda ett samordningsförbund och utforma samverkan utifrån lokala förutsättningar och behov.
Lagen (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser.